/
  • Parringslista vår endelig klar og tatt i bruk!

   Etter mange og lange kvelder først i desember er endelig parringslista til pelssausøyene våre klare. Åtte flotte pelssauværer av egen besetning er fordelt på pelssøyene etter alle kunstens regler og litt etter mine. Dette er viktig, det må bli rett med krøll, farge, og avstamming, og en må passe ekstra godt på slekta, slik at det ikke blir innavl. Min mann Andres, som skal vise værene hvilke søyer væren skal parre, har alltid en utfordring med å få sauebingene til å gå opp. 170 søyer skal fordeles i bingene slike at det skal være enkelt å gå med værene nesten hele desember og til langt ut i januar. Godt å få litt hjelp av yngste sønnen Jan Ove da:) Det er litt av en prosess, Andres går forbi alle bingene med væren for å se om noen søyer byr seg frem, og det merkes med merkestift på søya og det blir notert i lister. Det er ikke den optimale måten å sjekke brunst på, men er det mange parringsvillige søyer som er i samme binge, så kan det bli litt av en utfordring for både bonde og vær å gå inne i bingen.  Neste fjøsstell er det tilbake med rett vær til denne søya. Ta henne frem på forbrettet til væren, som nå står klar til å parre den villige søya. Og vi gjentar parringen på samme søye også ved neste fjøsstell. Vi inseminerer også de aller flotteste søyene våre med sæd av værer vi har kjøpt fra sædbanken på

   Les mer

   Pelssauskinn levert til beredning på Donnia Skinn AB

   Da var reisen over for i år. Først hentet vi ett tilhengerlass med våre egne saltede råskinn på Nortura på Gol. Så reiste vi til berederiet Donnia Skinn. Alltid hyggelig å komme til Donnia Skinn, selv om det er en lang reise, er det absolutt verdt turen. Skinnene våre blir nummerert og tilskjært. Og her blir skinnene dømte en gang til, dette fordi de skal kunne gi den beste beredningen av hvert skinn. Nå blir det bare å vente til de er ferdige en gang i februar mars. Da blir det en ny reise igjen, kan nesten ikke vente!

   Les mer

   Pelsdømming av 300 lam, og kåring av værlam.

   Siden regnet skulle komme, måtte vi ta inn alle sauene kvelden før. Viktig at de ikke er våte når de skal veies og pelsdømmes. For å få riktig indeks på pelssauen må de pelsdømmes. Det er litt av en prosess, og kanskje for spesielt pelsinteresserte, men nå er det gjort. Jeg pelsdømmer selv alle lammene, og så kommer pelssaudommer Ken Lunn på gården for å kåre værlam. I år kåret han ti flotte værer, og han er så snill og ser over alle de andre lammene også. Det er nesten som å gå opp til eksamen hver gang, alltid spennende å se om vi er enige i dømmingen, og det gikk veldig bra denne gangen og:) Da ble det rundt 40 påsettlam, og det ble kanskje litt for mange i år også. Alltid vanskelig å sende fra seg fine smådamer med flott pels, som kunne ha blitt flotte mødre i flokken vår.

   Les mer